Secretul oamenilor de succes, așa cum am mai spus-o, nu este tocmai un secret. Principiile care stau la baza acestei evoluții încununate, la un moment dat, de rezultate care pot fi asimilate noțiunii generale de “succes” sunt cunoscute nouă, tuturor, nefiind niște tabu-uri deasupra cărora plutește un nor de magie. Caracterul aparent inaccesibil al “succesului” poate fi o consecință a dificultății aplicării acestor reguli și principii comune, cu perseverență și determinare, până se culeg roadele dorite. Sau, pur și simplu, e doar o scuză la îndemână pentru noi toți, atunci când nu suntem dispuși să facem nimic în acest sens, dar ne place să ne plângem de milă că nu avem succes. 😉

Pentru cei interesați să înțeleagă ce înseamnă, în primul rând succesul, și, apoi, care sunt pașii care i-ar putea duce spre rezultate, vom puncta câteva aspecte legate de maniera în care gândim și acționăm, așa cum viața ni le-a arătat până acum.

Succesul este definit în Dicționarul Explicativ al Limbii române drept un rezultat bun, pozitiv al unei acțiuni, o reușită sau o izbândă. În continuare, se impune să stabilim, fiecare dintre noi, în ce domenii vrem să ne vedem drept oameni de succes și cum ar trebui să arate, în imaginația noastră, o reușită în acea direcție de acțiune. Fără clarificarea acestor termeni mult prea generali este foarte probabil să nu atingem niciodată acest moment de recompensă a noastră, nu pentru că nu am făcut ceea ce trebuia și nu am ajuns la rezultate, ci pentru că nu ne-am setat obiective clare în domeniile de interes.

idei

În ce domeniu vreau să ajung să am succes? Ce înseamnă, pentru mine, concret, să fiu de succes în direcția de referință?

Plecând de la realitatea că, pentru fiecare dintre noi, realitatea arată așa cum o vedem prin filtrul minții noastre, dar și al emoțiilor, devine evident faptul că un rezultat considerat de cineva drept a fi nemaipomenit, pentru o altă persoană poate fi complet lipsit de interes. Apoi, pentru unii dintre noi succesul este, obligatoriu, referitor la bani, venituri, afaceri, în timp ce altora doar reușitele în sfera familială, personală le aduc satisfacția dorită, indiferent de rezultatele din celelalte domenii ale vieții lor.
Prin urmare, dacă vrem cu adevărat să facem lucruri în vederea obținerii de rezultate și nu doar de plictiseală, devine necesar să facem această analiză preliminară, înainte de a ne stabili obiectivele de viață privată și personală, pentru a putea monitoriza rezultatele obținute. Chiar și așa, este posibil ca în ziua în care atingem pragul setat ca fiind momentul nostru de succes să nu ne simțim diferit sau waw, ba din contră, să tragem concluzia că suntem departe de niște oameni real fericiți. Asta, însă, este o altă discuție și subiect pentru un alt articol de blog. 😉 Deocamdată revenim la subiectul nostru, de astăzi, și anume “Secretul oamenilor se succes”.

Indiferent de domeniul în care vrem să evoluăm, indiferent de definiția concretă care rezonează cu noi pentru termenii analizați mai sus, dincolo de obiectivele concrete pe care ni le-am setat, e important să dobândim niște obișnuințe sănătoase, prin care acțiunile noastre să fie întreprinse într-un anume fel caracteristic acestei tipologii, din cadrul căreia ne dorim să facem și noi parte, într-o zi.

Ce face diferit un om de succes față de un om obișnuit?

De fapt, oameni obișnuiți suntem cu toții, iar faptul că rămânem simpli și obișnuiți e deja un mare pas făcut pe calea succesului personal.😉

  • Este respectuos, elegant și manierat cu oamenii din jurul lui. Politețea și bunele maniere nu pot trece neobservate, mai ales în prezent, când majoritatea suntem grăbiți, agitați și lipsiți de răbdare în tot ce întreprindem, dar și în relațiile pe care le avem cu ceilalți.
  • Are cuvânt și este punctual. Respectul se manifestă nu doar prin modul în care ne adresăm, ci și prin anumite acțiuni pe care le facem, cealaltă parte simțindu-se prețuită și pusă pe primul loc în relația cu noi. Expresia “Ce ție nu-ți place, altuia nu face” se potrivește, de minune, în acest caz.

obstacol

  • Nu se entuziasmează din nimicuri și nu se deprimă la primul obstacol întâlnit. Cu alte cuvinte, sunt foarte stabili emoțional, gestionarea trăirilor fiind un atu foarte important pentru atingerea obiectivelor noastre. Graba de orice fel în acțiuni este distructivă, putându-ne face să alegem varianta greșită fie dintr-un entuziasm care ne orbește, fie din frică exagerată, care ne paralizează. Recomandarea noastră este calea de mijloc, calea echilibrului, prin care reușim să ne păstrăm detașarea rațională și obiectivitatea în toate deciziile luate.
  • Este perseverent și investește constant în obiectivele sale. Când anumite acțiuni sau atitudini devin obișnuințe, ajungem să le manifestăm cu ușurință și fără efort, zi de zi, în toate relațiile noastre. Munca susținută, ritmul constant și implicarea permanentă în ceea ce ne-am propus să facem va aduce rezultate, în timp.
  • Are răbdare, face strategii și își planifică, în avans, pașii pe care îi are de urmat. Grăbirea unor procese și etape din implementarea planurilor noastre nu înseamnă și obținerea mai rapidă a rezultatelor dorite. Dar și amânarea sau efectuarea haotică a acțiunilor noastre poate avea efecte la fel de neplăcute pentru noi. Rolul unei strategii este de a găsi cele mai bune căi de urmat, precum și timpii potriviți efectuării fiecărei operațiuni, pentru a obține cele mai bune rezultate cu resursele existente și în condițiile date.

linie de finish

  • Știe că viața e o cursă de rezistență, nu un sprint. Ce înseamnă asta, de fapt? Să ne dozăm resursele, energia consumată, timpul, astfel încât să rezistăm până la linia de Finish. Exact așa cum își gândesc strategia marii campioni de pe stadion, la fel și noi avem de manageriat propriile vieți nu doar pentru obținerea rezultatelor palpabile, ci și pentru atingerea propriei liniști și păci interioare.
  • Nu vânează oportunități, ci construiește pentru o viață. Chiar dacă avem beneficii, cu toții, din câștiguri imediate și victorii ușoare, nu acest gen de realizări sunt cele care ne transformă existențele în adevărate povești de succes, fie el personal sau profesional, deopotrivă. Activitatea care determină rezultate de durată, cu impact pozitiv asupra celor din jur, este direcția de urmat pentru a ne putea bucura și peste ani de tot ce am investit acum, în viețile noastre.
  • Știe că succesul vine nu doar prin el însuși, ci și prin succesul tuturor celor cu care a interacționat. Oamenii de succes, indiferent de domeniul în care activează, sunt lideri înnăscuți, care știu ce înseamnă “a dărui” și au înțeles că viața ne va da înzecit din ceea ce oferim și noi, celorlalți. Să fim alături de oamenii alături de care trăim, muncim, creăm, să-i susținem cu resursele de care dispunem în realizarea unui drum comun, să-i creștem cu răbdare și să cultivăm în ei adevăratele valori care într-o zi vor rodi atât de frumos, asta înseamnă să fii un om adevărat între oameni. Și, spuneți voi, oare nu e și ăsta un succes?

 

„Nu există secrete pentru succes. Este doar rezultatul pregătirii, al muncii susținute și al învățăturilor din eșec.” – Colin Powell

succes