“În ce domeniu ar trebui să-mi deschid prima afacere?” O întrebare pe care o auzim destul de des în jurul nostru, la tinerii aflați la început de drum, chiar încă de pe băncile școlii sau din facultate. În funcție de persoana căreia îi cer sfatul, răspunsurile primite vor fi foarte variate, părerea personală și experiența celor întrebați putând duce la păreri, care să nu se potrivească oricui sau să fie complet neavizate. Recomandarea noastră este ca astfel de întrebări să fie adresate unor profesioniști din domeniul afacerilor, fie ei consultanți sau chiar oameni de business, pentru a obține un răspuns pertinent, susținut și în cunoștință de cauză. Singurul responsabil de alegerea făcută este chiar cel care caută soluția, asigurându-se că va primi referințe de la cine trebuie și că va ține cont, nu în ultimul rând, și de el însuși, prin abilitățile și cunoștințele pe care le posedă.

Ce întrebări ar trebui să-ți pui înainte de a începe o afacere?

 1. “Ce știu să fac? La ce mă pricep? În ce domeniu am experiență?”

Chiar dacă nu ai avut încă niciun job și nici nu ai avut tangență cu mediul de afaceri, tot ai dobândit niște abilități până în prezent, căpătând experiență în anumite activități efectuate din pasiune sau în interes propriu. Poți începe cu o listă cu toate activitățile la care te pricepi sau pe care deja le-ai testat. Spre exemplu: “știu să editez poze”, “mă descurc în mediul online, să promovez și să vând diferite lucruri”, “desenez din copilărie”, “fac prăjituri și torturi pentru întreaga familie, prieteni și vecini” etc.

pasiune

 2. “Cu ce talent m-am născut sau ce abilități am dezvoltat pe parcursul vieții?”

Ăsta ar fi primul pas, să-ți dai seama la ce ești bun, cu adevărat. Care este talentul tău nativ, cel care te inspiră sa faci lucrurile bine, pur și simplu, fără prea mare efort? Este foarte important ca, în dezvoltarea viitorului tău business, să pornești de la cunoștințele pe care le ai și pe care te poți baza în orice situație. Acest lucru îți va conferi o stare de siguranță, de care vei avea nevoie în momentele mai dificile.

 3. “Ce pasiuni am? Ce m-aș vedea făcând în viitor?”

Aici poți să te gândești și la lucrurile care nu ți-au plăcut să le faci de-a lungul timpului. Așa vei știi în ce domeniu nu te regăsești și ce nu te motivează.
Dacă am stabilit răspunsul la aceste întrebări putem spune că avem un plan legat de ceea ce știm să facem și ce ne dorim să realizăm în viitor. Înainte de a te îndrepta către un anumit domeniu, poți face o cercetare de piață în urma căreia vei afla care sunt domeniile de activitate aflate în continuă creștere la noi în țară. Informațiile le poți găsi destul de ușor în mediul online sau în publicații destinate lumii afacerilor. Apoi trebuie să te gândești dacă pasiunile tale și ceea ce știi tu ce faci îți pot aduce și bani în viitor.  😉

Ce aspecte ar trebui analizate înainte de a-ți alege domeniul în care să te aventurezi în lumea afacerilor?

  • Analiza concurenței din proximitatea viitorului tău business. Află care este cifra lor de afaceri, câți angajați au, ce profit au realizat, care este portofoliul lor de clienți și cum s-a dezvoltat firma respectivă de la an la an.
  • Analiza nivelului cererii și ofertei din domeniul care te interesează. Cum se comportă clienții, ce preferințe și ce așteptări au de la anumite produse sau servicii, cum îi poți determina să te aleagă pe tine etc.
  • Analiza pieței din care face parte domeniul ales. De exemplu, dacă există prea multe florării în zona în care și tu vrei să deschizi, ar trebui să-ți pui câteva semne de întrebare înainte de a trece la implementarea ideii tale.

 

Răspunsurile la cele trei întrebări pe care le-am enumerat mai sus vor aduce un plus de claritate și te vor ajuta să obții un echilibru între ceea ce știi să faci, ce îți place și, desigur, ce îți poate aduce bani, în mod real. De aceea, îți recomandăm să analizezi toate aceste aspecte înainte de a porni la drum. Dacă ești prea grăbit și nu ești dispus să ai răbdare, poate că lumea afacerilor nu este pentru tine, răbdarea fiind una dintre abilitățile de care vei avea mare nevoie mai departe, pe lângă capitalul financiar.
Pentru orice întrebări care te încurcă în alegerea drumului potrivit, noi te așteptăm cu răspunsuri ajutătoare. Suntem aici pentru voi!