Mulți dintre noi ne-am gândit, la un moment dat, cum ar fi să avem propria noastră afacere. Unii și-au pus planul în aplicare și au reușit să-și construiască un nume în lumea business. Alții au încercat, dar undeva pe parcurs visele s-au spulberat și au renunțat. Și mai este o categorie a celor care și-ar dori să se aventureze pe drumul ăsta, dar frica de eșec îi ține, mereu, pe loc. Ambițioși sau temători, fiecare dintre noi am visat, măcar o dată în viață, să fim propriul nostru șef.

linie de start

Cu toții am auzit de tineri din ziua de astăzi care, după ce termină facultatea, își caută un job din dorința de a strânge bani, pentru a-și deschide propria afacere. Din păcate, chiar dacă dorință există, pe parcurs, intervin diferite obstacole care îi determină să renunțe la visul lor. Frica de riscuri, de eșec și de pierderile implicite, lipsa încrederii în forțele proprii, descurajările primite de la cei din jur sau chiar rutina specifică, în care intră ca angajați, sunt doar câteva dintre motivele care stau la baza pierderii curajului inițial. Indiferent de motiv, rezultatul e același: renunțarea la vis. Destul de puțini sunt cei care reușesc în ceea ce și-au propus, unii ducând în timp, cu răbdare și perseverență, businessul lor la următorul nivel, bucurându-se de recunoaștere națională și, de ce nu, chiar și internațională. Avem suficiente astfel de exemple în țară, lucru care nu poate decât să ne bucure pentru că sunt modele de curaj și profesionalism pentru generațiile următoare de viitori antreprenori .

Deoarece considerăm important să-ți urmezi visul legat de dezvoltarea ta la nivel profesional, ne-am propus să-ți oferim câteva motive, care să te mobilizeze să-ți pui în aplicare planul și să-ți construiești, pas cu pas, propria ta afacere:

1. O situație financiară mai bună. Clar nu de la început. Se știe că recompensele financiare vin odată cu creșterea businessului. Dacă muncești cu pasiune și implicare, respectând regulile lumii de afaceri, cu răbdare, te vei bucura și de satisfacția unui profit frumos, rezultat din muncă proprie. Chiar dacă în perioada inițială (care poate fi de la câteva luni, până la un an) va trebui să te întreții din alte surse, fiind necesar să faci tu infuzie de capital în firmă, odată cu consolidarea ei te vei bucura nu doar de salariul lunar, ci și de dividendele anuale.

profit

2. Flexibilitatea programului de lucru. Da, în sfârșit îți poți face singur programul. Dar asta nu înseamnă că vei munci mai puțin decât înainte, când erai angajat. Din contră, în perioada inițială, când sunt multe etape de parcurs pentru lansarea și consolidarea businessului, programul tău de lucru va fi foarte încărcat. Chiar și în aceste condiții, un avantaj de necontestat este posibilitatea de a lucra de oriunde, de la birou, de acasă sau de pe teren, funcție de nevoi și posibilități. Și libertatea de a alege sau de a-ți organiza singur programul nu este de omis din lista atuurilor vieții de antreprenor, stârnind ceva invidie printre cunoștințele tale.

3. Eliberarea de rutină. În lumea agitată a afacerilor, niciodată nu te plictisești. În contextul prezent al concurenței dinamice de pe piață, vei avea permanent tentația de a-ți reinventa afacerea, prin schimbări de strategie, diversificarea serviciilor sau produselor existente și orice alte modificări pentru îmbunătățirea calității activității existente. Și, dacă într-o zi vei simți că totul e atât de bine pus pe făgaș, încât nu mai e nevoie de tine ca în trecut, poți oricând începe o nouă afacere. Deci, clar n-ai șanse să te plictisești!

4. Siguranță la nivel profesional. Practic, îți creezi mai mult decât propriul loc de muncă. O afacere profitabilă va trece testul timpului, asigurându-ți continuitate profesională atât ție, cât și echipei pe care ai format-o. Chiar dacă într-o anumită perioadă din viața ta vei decide să te retragi parțial sau total ca implicare și activitate zilnică, afacerea pe care ai construit-o îți va genera venituri din dividende, permițându-ți acest lucru. Oricând vei vrea, te poți întoarce la muncă, doar e firma ta, nu?

5. Ești propriul tău șef. Da, ai auzit bine 😂 Nu mai ești nevoit să suporți comportamente neadecvate sau nejustificate, din partea nimănui. Cu excepția clienților 😉 Și, chiar dacă ești, într-adevăr, propriul tău șef, nu uita că va trebui să-ți coordonezi și angajații. Acum e momentul să decizi ce fel de angajator vrei să fii. Cel care se impune prin frică sau cel care se remarcă prin înțelepciune?

colegi de munca

6. Mai mult timp liber. Poți petrece mai mult timp cu familia și prietenii. Deși la începutul afacerii trebuie să te dedici în totalitate creșterii și consolidării acesteia, atunci când lucrurile au devenit mai stabile și echipa formată a ajuns autonomă, te poți bucura de o relaxare a programului, beneficiind de mai mult timp liber. Până atunci, muncă și răbdare.

7. Poți ajuta oamenii. Domeniul afacerilor a fost, este și mereu va fi în directă conexiune cu oamenii. Nicio afacere nu poate fi construită fără echipa care îi dă viață, cu pasiune, sau fără clienții căreia li se adresează și care o susțin prin aportul lor financiar. Fără să înțelegi nevoile, dorințele, visurile, planurile sau obiectivele oamenilor din jurul tău, ca mai apoi să le ieși în întâmpinare cu cele mai potrivite oferte, prețuri, produse sau servicii, nu poți spune că ești om de afaceri. Motto-ul “Clientul nostru, stăpânul nostru” nu a apărut la întâmplare 😉.

8. Oportunități variate pentru afaceri. Mediul de business românesc beneficiază, în prezent, de mult mai multe oportunități de creștere și dezvoltare în ritm accelerat, față de acum zece ani. Posibilitatea accesării fondurilor și subvențiilor pentru tinerii antreprenori sau pentru anumite domenii de activitate facilitează dezvoltarea rapidă a multor afaceri, sortite eșecului în trecut. Mediul online și posibilitățile nenumărate de promovare pe internet permit propagarea informațiilor cu rapiditate la cât mai mulți potențiali clienți, cu minim de timp, efort și resurse investite în această direcție. Cum? Afla aici. De asemenea, existența firmelor care oferă consultanță de afaceri, financiar-contabilă, juridică sau servicii de marketing, PR, vine în ajutorul tinerilor, aflați la început de drum, cu informații structurate, strategii testate și multă experiență, atât de prețioasă în acest domeniu.

Nimic nu realizăm în viață fără seriozitate, muncă și perseverență, dar uneori nu sunt ingredientele suficiente pentru un antreprenor. Fără un strop de încredere, o picătură de curaj, putere de a trece peste obstacole și multă-multă răbdare este foarte posibil ca tot efortul depus să se risipească într-un moment de cumpănă. Să fii cu adevărat antreprenor nu înseamnă doar să activezi în domeniul afacerilor, ci și să reușești să dobândești abilitățile cu ajutorul cărora să-ți îndeplinești visul. Înseamnă să-ți placă oamenii și să vrei să aduci plus valoare prin tot ceea ce faci, atât la nivelul serviciilor prestate sau al produselor comercializate, cât și în cadrul propriei companii.

esec

Ce poți pierde intrând în afaceri și eșuând? Timp, energie, bani. Dar te-ai întrebat vreodată cum ar fi să reușești? Dacă ai curaj și determinare, într-o zi vei realiza că, după pregătiri îndelungi și obositoare, în care te-ai antrenat să faci față la tot ceea ce va urma, ai pornit într-una dintre cele mai provocatoare călătorii din viața ta. Într-o zi îți vei da seama că deja ești în mijlocul aventurii și că-ți place exact așa cum este, cu ploi, viscol sau arșiță. Că fiecare obstacol care-ți va apărea în cale nu e decât o nouă oportunitate de a mai învăța ceva nou și de a fi mereu mai bun în tot ce faci. Și vei descoperi că prieteniile cele mai frumoase, mai sincere și mai de durată se leagă în cele mai grele momente. Într-o zi vei afla că fericirea e însăși călătoria. Așa că, noi nu putem încheia decât cu urarea “Drumuri bune și călătorie frumoasă!”