Despre bani și ce înseamnă ei pentru noi aflăm încă înainte de a ne da seama de asta. Adică din copilărie, de atunci când ne auzim părinții spunând fraze precum “banii, cum vin, așa se duc” sau “banii nu pică din cer”, “banii se fac cu muncă grea”, “nu sunt pentru oricine”. Mai sunt și familii în care, de mici, copiii sunt obișnuiți cu o altă realitate, de genul “banii vin” sau “dacă avem grijă să dăm și la alții, Dumnezeu are grijă de noi”, “cumva ne vom descurca, vom avea bani să le facem pe toate”.

Cum credeți că vor arăta copiii crescuți în cele două medii familiale, ajunși la vârsta adultă? Care va fi nivelul lor de trai? Dar starea de satisfacție în fața vieții? Vor fi independenți financiar, oameni vii și fericiți cu viața lor, sau, mereu, se vor simți nedreptățiți și frustrați, veșnice victime, fie ale sistemului social și politic, fie ale unui șef sau ale unui colectiv nedrept?

Ca un exercițiu la îndemâna oricui, vă propunem să vă amintiți de copilăria voastră și discuțiile dintre părinți sau pe care le aveați voi cu cei mari legat de bani, de cheltuirea lor, de modul în care se raportau ei la bani, ce loc ocupau în viața voastră și cum vă simțeați voi, copii fiind. Apoi, priviți cu sinceritate în viața voastră actuală și răspundeți la câteva întrebări: “Care este părerea mea despre nivelul financiar la care am ajuns? Cum mă face să mă simt? Sunt mulțumit cu veniturile actuale? Ce aș vrea să schimb în viitor? Banii au venit cu greutate în viața mea sau ca o răsplată pentru munca depusă?”

Tot acest demers are scopul de a ne face conștienți de importanța mediului și a conversațiilor cu care am crescut, care zi de zi, an de an, s-au întipărit în subconstientul nostru, transformandu-se treptat in adevarate programe de viața în care am început să trăim fără să știm. E frustrant ca uneori să simțim că ne luptăm cu exteriorul fără succes în zona de business, să acuzăm mediul economico-financiar contextual, să dăm vina pe angajați, concurență sau clienți fără a ști și a ne asuma faptul că noi înșine putem fi un obstacol real în calea dezvoltării noastre.

Pentru toți cei care aveți copii, dar nu numai pentru voi, daruiți-le micuților, încă de la vârste fragede, viitoarea independență financiară de la maturitate, printr-o perspectivă sănătoasă asupra relației cu banii. Fiind conștienți de tiparele financiare pe care și voi le-ați preluat de la părinți, veți putea face transformări semnificative în viața voastră actuală și, implicit, în viața copiilor voștri. Considerați-i de la început parteneri cu voi în managementul financiar al familiei voastre, învățați-i noțiuni elementare despre venituri și cheltuieli, despre investiții și pierderi, făcându-i conștienți de faptul că banii sunt un instrument și trebuie tratați ca atare, că fiecare persoană, mică sau mare, este recompensată pentru munca prestată și că, totodată, fiecare trebuie să își aducă o contribuție, după posibilitățile individuale, la bunăstarea familiei.

Lumea noastră e prea mică doar pentru prinți și prințese, dar atât de largă și încăpătoare pentru oameni frumoși, cărora nu le este frică de implicare, dăruire și muncă pentru a-și îndeplini visurile.